Zvířata jsou v zimním období umístěna ve výběhu v blízkém okolí Resortu Ohrada a v létě jsou vyháněna na přilehlé pastviny, kde je můžete při své návštěvě vidět.
Skotský náhorní skot neboli Highland cattle je velmi tvrdé a odolné plemeno skotu. Již z jeho názvu je patrné, že pochází ze Skotska, původní oblast chovu zahrnuje západní a střední Skotsko a vysočinu Highland. Archeologické nálezy prokázaly jeho existenci již v 6. století.
Plemeno je menšího tělesného vzrůstu, typické je pro něj delší ochlupení a široká hlava s dlouhými rohy.Tato zvířata jsou velmi odolná a otužilá. Jejich výška v kohoutku se pohybuje od 115-130 cm u krav, u býků 120-140cm. Hmotnost krav činí 450-500 kg a býků 700-850 kg.
Povahově jsou tato zvířata velmi klidná, samice se vyznačují snadnými porody a dobrou mateřskou péčí i proto, že dokážou velmi dobře bránit svá telata.
Toto nenáročné plemeno je oblíbené hlavně díky svému velmi jemnému masu, které má specifickou strukturu a ve kterém je méně tuku a cholesterolu než například ve zvěřině.
Skot je krmen pouze trávou a v zimních obdobích senem. Celoročně je chován na pastvině a jeho předností je výborný zdravotní stav.
Náš chov byl založen roku 2009, kdy jsme nakoupili první jalovice a postupně došlo k jeho rozšíření. Tento skot chováme v různých barvách - černý, červeno-hnědý a stříbrný.
V roce 2018 jsme nakoupili plemenného býka Aberdeen-angus Red a začali jsme rozšiřovat jejich chov nákupem jalovic.
Toto plemeno je typické bezrohostí a plášťovým zbarvením, zvířata jsou jednolitě černá nebo červenohnědá. Vyznačuje se vysokou zmasilostí a výbornou kvalitou masa, které je jemné a specifické svojí šťavnatostí, chutí a mramorováním.
Je to jedno z nejvíce chovaných masných plemen na světě. Dospělé krávy měří v kohoutku okolo 135 cm při hmotnosti 650-700 kg, býci dosahují výšky 145-155 cm a hmotnosti 1100-1300 kg. Zvířata jsou dobře osvalená, tělo má při pohledu z boku tvar obdélníku, končetiny jsou krátké a hlava malá. Aberdeen-anguský skot má mírnou, přátelskou povahu. Loni na podzim se nám narodila první telata tohoto druhu.
Jatečně zralá zviřata jsou humánně porážena na blízkých jatkách.Maso z nich je ponecháváno vyzrát podle jednotlivých druhů od 21 až do 40 dnů. Po tomto takzvaném staření, je výborné ke kulinářským úpravám v naší restauraci,kde si můžete pochutnat na dobrém steaku nebo na dalších vynikajících specialitách.